3764 Views |  Like

Portretul vietii unui orfan

“Niciodata nu l-am scos pe Dumnezeu din ecuatie, ca atare nici El nu m-a scos pe mine”. ( Portretul vietii unui orfan – Ionut Tanase)

IMG_2630

Cand l-am cunoscut pe Ionut Tanase eram proaspata mamica.
Venisem la ” Dansez pentru tine” din pasiune pentru dans si pentru ca eu chiar credeam ca pot fi de ajutor intr-un fel sau altul, insa nu am crezut ca voi rezista mai mult de trei saptamani in competitie. Stiam ca ritmul este mai mult decat alert si ca eu nu eram pregatita nici fizic si nici psihic pentru antrenamente zilnice de 12 ore.

IMG_2632

Mama era impotriva, doamna doctor cu ajutorul careia il adusesem pe Achim pe lume era impotriva si toti prietenii din domeniu ma avertizasera ca va fi o incercare foarte dificila.
Dar eram acolo, spusesem “Da”, imi doream sa particip si asteptam cuminte intr-una din salile de dans sa se deschida usa si sa-mi cunosc partenerul. De dincolo de usa au aparut doi ochi mari albastri care erau cel putin la fel de curiosi ca ai mei.
Ne-am imbratisat, am inceput sa ne punem intrebari si Ionut a inceput sa-mi povesteasca in linii mari despre viata sa.

IMG_2651(1)

IMG_2636

IMG_2625

IMG_2647

Mi-am dat seama ce caz special primisem si m-am temut ca nu voi fi ce trebuie. In fiecare zi petrecuta in salile de dans descopeream altceva despre noul meu prieten pe care l-am primit in suflet ca pe una dintre cele mai importante lectii de la viata.

IMG_2642

IMG_2640

Dupa primele doua saptamani eram grav accidentata si functionam cu infiltratii cu Xilina in muschii intercostali. Fiecare miscare era iad pentru mine si am crezut ca voi pleca de la “Dansez pentru tine ” inainte de a incepe competitia. Atunci mi-a povestit Ionut cum primea la casa de copii o singura felie de paine cu unt sau margarina, felie pe care i-o mai si furau altii de acolo mai mari oferindu-i la schimb o portie de bataie.

IMG_2637

Prietenul meu Ionut m-a invatat sa inving durerea cu fiecare poveste pe care mi-o spunea despre el. Ionut a crescut cu batai repetate si tipete ingrozitoare intr-un univers schimonosit de schizofrenia mamei si absenta tatalui, unde el  s-a dezvoltat contrar asteptarilor drept, frumos si intelept. Intalnirea noastra nu a fost intamplatoare. Cred cu putere asta si o voi crede pana la sfarsitul vietii mele. Ne-am intalnit ca sa dansam pe drumul vietii catre un alt fel de destin pentru un suflet care, desi chinuit, si-a pastrat lumina.

IMG_2626(1)

Ionut Tanase, prietenul meu luminos cu ochi albastri, a scris o carte la fel de sensibila si luminoasa ca el: “Portretul vietii unui orfan”. Au trecut patru ani de cand si-a implinit visul si a reusit sa castige o competitie pe care am infruntat-o plangand si razand ca doi copii unul in bratele celuilalt. La finalul acestor patru ani intreaga noastra poveste a fost inclusa  in cartea despre viata lui.

IMG_2639

IMG_2650

Eu l-am privit zilnic pe Ionut in ochi si i-am strans mainile timp de trei luni si jumatate. Asa mi-a depanat povestea vietii lui. Cand i-am citit cartea am simtit la fel. Sa nu va mire daca citind-o veti avea senzatia ca il priviti in ochi si ca e langa voi in timp ce va povesteste. E scrisa atat de natural si cu atat de mult suflet incat pare ca respira si traieste alaturi de cel ce o citeste cu fiecare fila parcursa. Nu e doar o carte ci e o viata in adevaratul sens al cuvantului.

IMG_2631

Va invit sa il tineti de mana si sa il priviti in ochi si in suflet pe Ionut Tanase citindu-i cartea, “Portretul vietii unui orfan”. O sa va schimbe perceptia asupra propriei vieti si asupra oricarui mic sau mare necaz ce va blocheaza calea.
Veti invata din nou sa credeti, sa sperati si sa descoperiti lumina Binelui intr-un ocean de intuneric.

O sa va doara, veti plange, va veti intreba de ce in lume nu exista mai multa dreptate si bunatate, insa la final veti intelege ca totul este o chestiune de perceptie. La finalul unei zile va fi vorba intotdeauna despre ce ai facut pana atunci pentru a-ti indeplini visul, oricare ar fi acela.

Pe mine Ionut Tanase m-a invatat din nou sa cred ca imposibilul poate fi posibil. Am rezistat unor antrenamente de dans pentru profesionisti intr-o competitie cu profesionisti, operata cu trei luni si jumatate inainte (cezariana), accidentata grav la coaste, stern si picioare si cu un psihic sensibil de proaspata mica, doar pentru ca Ionut m-a facut sa cred ca e posibil. Si… am castigat.

“Tu de ce nu ai reusi? Copilul tau de ce nu ar reusi? … Doar tu poti arunca valul de pe ochi pentru ca soarele sa intre si in inima ta. E atat de simplu. Indrazneste! Lupta! Invinge! Nu renunta!
Eu nu sunt psiholog, nu sunt un autor de succes care te ghideaza sa iti urmezi visul in 25, 35, 3000 de pasi. Nu! Nu sunt mai bun decat altcineva. Sunt om, nu sunt perfect, dar sunt sincer. Am calitati si defecte, zambesc si vars lacrimi. Dar cunosc reteta prin care orice om isi poate indeplini visul.” (Portretul vietii unui orfan)

IMG_2635

Cartea lui Ionut mi-a amintit de faimosul roman al lui Dickens, Oliver Twist. Numai ca ceea ce veti citi in “Portretul vietii unui orfan” nu e fictiune, nu e inspirat de viata reala, ci e trait de-a dreptul, litera cu litera, pagina cu pagina, capitol dupa capitol.

” Despre oamenii rai nu pot spune decat ca ma intristeaza. Nu i-am urat, nu le-am purtat pica niciodata. In naivitatea mea, eu cred ca fiecare om s-a nascut bun, dar multi au uitat pe parcurs cum sa faca asta, au uitat sa daruiasca, sa inteleaga, sa iubeasca si sa respecte. Nu am simtit niciodata nevoia sa ripostez in fata rautatii cu aceeasi moneda, ci, mai degraba, cu o imbratisare.

Din suflet pentru suflet,
Portretul vietii unui orfan.”

IMG_2634

Lansarea cartii are loc maine, 22 noiembrie in cadrul  Targului  International de Carte Gaudeamus in pavilionul central al Romexpo la standul editurii For You incepand cu ora 13.30. (nivel 0.00 stand 6) .Va asteptam cu drag amandoi sa ii descoperiti povestea!

IMG_2627

IMG_2649

IMG_2652

Ionut Tanase alaturi de frumoasa lui familie : Camelia, sotia lui care l-a sustinut pas de pas inca dinainte de competitia “Dansez pentru tine” si comoara lor, fiul lor Matei.