2674 Views |  Like

O dumbrava pentru fiecare

Cand eram mica aveam un singur cuvant preferat : afara. Nimic nu ma interesa mai tare chiar daca eram in timpul scolii sau in vacanta decat iesitul din casa.

Aveam o gasca de copii atat la mine in fata blocului cat si acolo unde mergeam la bunica mea. Nu imi amintesc sa imi fi dorit sa stau in casa daca exista posibilitatea sa ies.

Afara era un univers intreg. Puteam descoperi in fiecare coltisor cate ceva interesant sau…. magic!
IMG_1880
Aveam un copac in spatele blocului pe care il adoram. Imi placea tare mult sa ma catar in copaci cand eram copil. Aveam asadar copacul meu favorit din spatele blocului si un nuc favorit in curte la Tanti Maria in vacantele mele la Ceahlau. Eram extrem de apropiata de natura si asta ma facea sa fiu un copil echilibrat si fericit. Nu imi puteam dori mai mult pentru ca nu exista nimic mai mult. Nu aveam tehnologie performanta, jucarii multicolore si multe alte atractii, aveam insa ceea ce am putea numi viata in adevaratul sens al cuvantului.
Incerc in fiecare zi sa imi aduc copiii cat mai aproape de natura, de joaca afara, locul unde pot da frau liber imaginatiei. Afara e regatul tuturor copiilor din lume. Si uneori si al adultilor.
O tableta, un joc pe telefon sau jocurile pe consola nu pot egala rolul de explorator pe care il are un copil atunci cand iese din casa. Pentru copilarie imaginatia, cautarea, explorarea si imaginatia au o valoare incomensurabila. Un baietel poate deveni luptator cu o creanga in mana pe post de sabie si o fetita printesa cu o coronita de flori. Se pot “gati” diverse mancaruri din frunze, ceaiuri din petale si placinte cu nisip. Se pot gasi cazemate, castele imaginare si multe alte locuri magice in imprejurimile blocului. Trebuie sa ne invatam si sa ne incurajam copiii sa iasa afara si sa isi foloseasca imaginatia si latura de exploratori.

Afara a fost si ramane pentru totdeauna varianta mea de dumbrava minunata. O dumbrava e un loc magic. Fiecare frunza, fir de iarba, furnica, pasare conteaza. Nu ai nevoie de o padure pentru a avea dumbrava ta. O dumbrava poate fi un petic de iarba. Important e sa fie a ta si… sa te bucuri de ea alaturi de cei pe care ii iubesti.

Apare de azi pe Cartoon Network un serial foarte potrivit cu ceea ce am spus mai sus: Craig si dumbrava. Un serial in care copiii vor fi incurajati sa petreaca mai mult timp afara cu prietenii si familia: https://m.youtube.com/watch?v=6ow4gfGzLHo&feature=youtu.be
Achim abia asteapta sa il urmareasca si sa descopere cat de multe lucruri pot fi create in universul magic care ii asteapta pe toti copiii afara. Gasiti mai multe detalii aici: https://www.cartoonnetwork.ro/show/craig-si-dumbrava.
Vizionare placuta si spor la explorat!
COTC - Episode 13