4735 Views |  Like

Mami, poarta-ma langa inima ta!

Despre minunile pe care le fac de sistemele  de purtare am auzit prima oara anul acesta. Insa purtatul bebelusului exista de secole si beneficiile sale de asemenea.

IMG_2268

IMG_2269

IMG_2271

Am avut un astfel de sistem pentru Achim acum 6 ani insa nu l-am folosit de prea multe ori.

Insa zilele trecute am fost sfatuita de o prietena sa imi achizitionez unul. Am facut asa cum m-a sfatuit si m-am dus la unul dintre magazinele care le comercializeaza sa probez unul cu tot cu zanuta ( asa au fost indicatiile;). Si bine am facut! Am descoperit acolo un mic rai al bumbacului organic si un univers intreg de babywearing despre care nu stiusem nimic inainte.
Am probat prima oara un wrap elastic si am invatat cum sa il leg. Apoi o minunatie de Marsupi si doua alte sisteme SSC de la Manduca si Kokadi.
Noi ne-am inteles cel mai bine cu Marsupi Plus si il avem acasa de cateva zile, insa iata ce informatii am adunat intre timp.
1. Wrap-ul elastic 
IMG_2276
Pe acesta l-am probat eu. E o fasie lunga de bumbac elastic pe care o infasori in jurul tau intr-un mod specific, usor de invatat. Avantajul cel mai mare al wrap-ului elastic este ca se muleaza perfect pe corpul bebelusului complimentand forma aceea specifica de C a coloanei pe care o au infantii in primele luni, si de aceea poate fi folosit de la nastere.
IMG_2279
Asigură un suport eficient al piciorușelor, materialul moale fiind desfășurat de la un genunchi la celălalt în principiu, asigurând poziția fiziologică de broscuță, M . Sistemul se adaptează dimensiunilor copilului (de la mic la mare). Se pare ca poate fi folosit pana pe la 9 kg dupa care trebuie gasit un alt sistem care sa il inlocuiasca. E comod, usor de pus si poate fi in gasit mai multe de culori. Mie mi-au placut in mod special cele de la Manduca din bumbac organic. Am unul preferat gri cu stelute cremoase pe care cred ca il voi lua chiar zilele acestea.
De ce nu l-am cumparat din prima zi: pentru ca specialistii in babywearing cu care am discutat spun ca bebelusul se incinge mult mai repede in wrap elastic, fiind acoperit de trei straturi de material, si mi-au recomandat daca il aleg sa o port pe Zora in el numai in scutec, in casa cel putin.
IMG_2278
Pentru ca Zora a plans cand l-am probat, si pentru ca vreau sa ii pun un body totusi chiar si in casa, m-am orientat catre Marsupi. In plus mi s-a parut ca tine capul mult prea pe spate, iar atunci cand am incercat sa trag o fasie din wrap peste capsorul ei pentru sustinere nu a fost deloc de acord. Un avantaj mare insa al wrap-ului elastic este ca nu trebuie sa il legi de fiecare data cand scoti bebelusul. El ramane montat pe tine si poti scoate si pune la loc copilul de cate ori doresti.
2.Wrap tesut
IMG_2284
Acesta se pare ca e foarte rezistent, eficient si in plus poate fi gasit intr-o varietate mare de culori, imprimeuri etc. Am fost sfatuita insa sa il folosesc cand Zora va fi mai mare. Oricum se pare ca e un pic mai dificil de legat. Pentru ca nu era potrivit pentru acum nu l-am mai probat, insa ma voi intoarce curand pentru ca sunt foarte curioasa.
IMG_2281
E o alternativa interesanta pentru wrap-ul elastic, realizat dintr-un bumbac mult mai rezistent care poate sustine multe kilograme.
IMG_2283
Am ramas surprinsa cand am auzit ca tesatura respectiva poate sustine si 100 kg! Asadar merge pana la 20 kg fara probleme.
E pe lista de dorinte pentru viitor.
3. Sling-ul fix sau cu inele 
IMG_2286
 Nu am vazut deocamdata unul. Se pare ca pot fi folosite inca de la nastere. Exista unele speciale pentru vacante care pot fi folosite in apa si se usuca repede. Intentionez sa iau unul pentru Zori pentru cand vom merge in vacanta de vara.
4. Marsupi Plus
IMG_2244
 A fost prima mea alegere si e absolut minunat! Se pare ca este gandit pentru a fi folosit inca de la nastere insa multe mamici spun ca cel mai bine este sa il folosim dupa varsta de trei luni. Specialistul in babywearing de la hiphip.ro, care are 4 copii si care l-a folosit foarte mult pentru copiii ei, mi l-a recomandat si pentru aceasta perioada.
E un produs suta la suta romanesc, realizat dintr-un bumbac organic, croit si cusut fara greseala, in care Zori s-a simtit confortabil din prima clipa. Imi place si sistemul pentru sustinerea capului foarte tare ( nu se lasa capul atat de mult pe spate ca la wrap elastic) care poate fi inchis doar pe o parte in functie de cum se pozitioneaza copilul la piept.
Materialul e foarte calitativ si respira, copilul nu se incinge in el ca in wrap-ul elastic, confortabil si pentru mine si pentru ea, o minunatie!
IMG_2299
Si in plus a fost inca de la inceput preferatul lui tati! Paul o poarta si el pe cea mica in Marsupi si ea se simte la fel de bine purtata de el.
Eu am reusit sa il prind singura din prima, fara ajutor, ceea ce inseamna enorm pentru mine mai ales in momentele in care sunt singura cu amandoi copiii si amandoi au nevoie de mine iar eu trebuie sa ma misc rapid.
E usor si ocupa foarte putin spatiu dupa ce il rulezi, se poate purta in fata sau pe sold si are o banderola de reglaj pentru nou-nascuti, pentru partea dintre picioare.  Si imi plac toate culorile sale. Preferatele mele sunt variantele antracit, kaki si rubin. Eu am ales antracit pentu ca era mai usor de asortat. 🙂 Varianta pentru vara se numeste Breeze si abia astept sa imi incep vacanta cu Zori in el!
 5. Soft Structured Carrier – SSC
IMG_2297
 Este tipul de sistem de purtare foarte complex. O sa ne luam si noi unul dupa ce Zori mai creste. Exista unele care sunt eficiente inca de la nastere, insa eu m-am atasat imediat de Marsupi Plus si mi-am propus sa iau un SSC mai tarziu. Si acum vreau sa incerc si wrap-ul elastic… asa ca… mai astept.:)
IMG_2296
Noi am probat Manduca si Kokadi ( care e genial, pe cuvant) insa voi scrie mai multe despre ele dupa ce voi achizitiona unul.
Sunt gandite atat pentru bebelusi cat si pentru copilasi mai mari, foarte rezistente dar in acelasi timp prietenoase.
6. Mei Tai, Hop Tye, Wrap Tye
IMG_2302

 

Abia astept sa le probez. Se pare ca sunt ca  o combinatie reusita intre materialul unui wrap si confortul pe care il ofera un SSC. Se folosesc cel mai mult incepand cu varsta de 4 luni, dar exista posibilitatea de a le folosi si pentru bebelusi. Cand voi incerca unul o sa adaug informatii noi despre ele.

 Cum recunoaștem un sistem de purtare ergonomic?
 – asigură un suport eficient al piciorușelor, materialul moale fiind desfășurat de la un genunchi la celălalt în principiu, asigurând poziția fiziologică de broscuță, M
– spatele sistemului este moale și se mulează după transformarea fiziologică a coloanei vertebrale, de la C la S-ul adultului în miniatură
– pentru nou-născuți și copilașii mici, care nu-și țin bine capul, sistemul oferă suport suplimentar
– sistemul se adaptează dimensiunilor copilului (de la mic la mare)
– copilul păstrează în sistem poziția pe care o are în mod normal în brațe
De ce ar trebui sa ne purtam bebelusii:
Purtatul influenteaza in mod pozitiv dezvoltarea generala a bebelusului.
Cei carora le e teama de vatamarea coloanei sau respiratie ingreunata au temerile nefondate. E adevarat ca daca sistemul nu e unul ergonomic sau potrivit pentru varsta bebelusului poate cauza unele probleme. De aceea ele trebuiesc probate, preferabil cu tot cu bebe, la magazine specializate unde va puteti sfatui cu specialisti in babywearing.

Acest tip de purtare se aseamana cu “purtatul” copilului in uter (oferind confort, caldura, siguranta). Nimic nu e prea strans sau prea larg. In acelasi mod in care mersul mamei in timpul sarcinii nu a afectat coloana copilului, asa si purtarea intr-un sistem de purtare ergonomic nu va avea efecte negative asupra coloanei lui.

Sistemul de purtare sustine uniform corpul copilului.
Copilul purtat dobandeste mai multa putere fizica (dezvoltare stato-motorie, abilitati vestibulare – balans), o dezvoltare mai buna a sistemului nervos (coordonare, constientizare senzoriala si digestie), o dezvoltare psihologica mai armonioasa (siguranta de sine, toleranta la  frustrari, incredere, creativitate) si o abilitati sociale mai bune (abilitatea de a se integra).
Avantajele purtarii copilului:
– copilul simte căldura corpului mamei/ tatălui
– simte bătăile inimii acestor
– este conștient de mirosul corpului acestora
– simte și aude vocea (având urechea pe pieptul purtătorului)
– este complet imbratisat și astfel se simte în siguranță
– poate să eructeze cu ușurință (fără vărsături)
– digestia îi este stimulată (prin masajul stomacului)
– tranzitul digestiv este stimulat
– bebelusii care sunt aproape de oamenii mari le pot studia mai bine expresiile faciale, le invata mai repede limbajul si limbajul corpului.
– copilul invata sa socializeze mult mai repede
Pentru mama nivelul de oxitocina creste, datorita contactului fizic cu infantul. Ajuta la intarirea legaturii materne si scade efectele depresiei post partum daca aceasta exista. Daca tatal poarta bebelusul, acest lucru are de asemenea multiple beneficii pentru dezvoltarea legaturii paterne. 
Revin asadar. Purtatul copilului (babywearing) exista de secole. si se pare ca functioneaza. Voi ce sisteme de purtat apreciati?
Surse de inspiratie: hiphip.ro, Wikipedia, Google
Foto: Pinterest, Google

EN: Mommy,  wear me next to your heart!

About that wonders these systems make I heard for the first time this year. But babywearing is there for centuries.

I had one system for Achim 6 years ago but I have not used it too many times.

But one of these days I was advised by a friend to buy myself one. I did as I was advised and I went to one of the stores that sells them to try on one with my fairy and all (so were indications;). And I did well! I discovered there is a small haven of organic cotton and a whole universe of Babywearing  that I had not known before.

I tried the first time an elastic wrap and learned how to tie it. Then the marvel Marsupi  Plus and two other SSC systems from Manduca and Kokadi .

We got along best with Marsupi, and we have it at home for a few days, but here’s what information I gathered in the meantime.

1. Strechy Wrap

I tested it myself. It’s a long strip of elastic cotton that you wrap around you in a specific way, easy to learn. Its biggest advantage  is that it’s perfectly fit the baby’s body shape complementing that specific  C  pine that infants have in their first months, and therefore can be used from birth. Provides effective support of legs, the soft material being carried from one knee to the other in principle, ensuring  the physiological position of frog, M. The system adapts to the child’s size (from small to large). It seems that can be used up to 9 kg and then you have to find an alternative system to replace it. It’s convenient, easy to apply and can be found in many colors. I especially liked the Manduca from organic cotton. I have one favorite creamy gray stars on my list that I think I’ll take home these days.
Why I didn’t bought it from the first day: the babywearing specialists  we talked to say that the baby heats up more quickly in the elastic wrap , being covered by three layers of material, and I recommended if you choose it  to wear Zora  in it only in a diaper at home at least.
Because Zora cried when I tried it on, and because I want to put a body on her in the house I chose Marsupi . In addition to me it seemed like her head was to much held on the back , and when I tried to pull a strip of wrap over her little head for support she didn’t agree. But a big advantage of the elastic wrap’s is that you do not need to take it out every time you remove the baby. It remains mounted on you and you can remove and reinstall the child whenever you like.

2. Woven wrap

It seems to be very durable, efficient and in addition it can be found in a variety of colors, prints etc. But I was advised to use when Zora will be older. Anyway, it seems like it’s a little more difficult to bound. Because it was not suitable for now I have not tested it, but I will return soon to do so because I am very curious.It’s an interesting alternative to the elastic wrap, made of a more resistant cotton which can support more weight. I was surprised when I heard that fabric that can support even 100 kg! So  it will go up to 20 kg without any problems.It’s on my wish list for the future.3. Sling with rings I have not seen one yet. It seems that can be used from birth. There are some special ones you can take on vacations that can be used in water and drie quickly. I intend to take one for Zori for when we go on summer vacation.

4. Marsupi Plus 

It was my first choice and it’s absolutely beautiful! It seems that is thought to be used from birth but many mothers say it is best to use it after the age of three months. The specialist in babywearing from hiphip.ro, who has four children sais that she used it  for  all her children, and she recommended it for this period.
It’s a hundred percent Romanian product, made of an organic cotton cut and sewn flawlessly, where Zori  felt comfortable from the first moment. I like the system that supports the head very  (she does not keep her head back as in the elastic wrap) that can be closed only on one side depending on how the child is positioned on the chest.
The material is very qualitative and breathes, the child doesn’t become hot in it as in that elastic wrap , comfortable for me and for her, a marvel! And additionally from the beginning was Daddy’s favorite! Paul wears our youngest in Marsupi and she feels as good worn by him.
I managed to put it on from the first moment unaided, which means a lot to me especially during times when I am alone with both children and both need me and I need to keep moving quickly.
It’s easy and takes very little space after you roll it, you can use it in the front or on the hip and has an adjustable armband for newborns. And I like all its colors. My favorites are the anthracite, khaki and ruby. I chose anthracite because it was easier to match with my outfits and hers.

 5. SSC – Soft Structured Carrier

Wearing the type of system is very complex. We’ll take one after we Zori grows. There are some that are effective at birth, but I was immediately attached to Marsupi Plus and I decided to take  later a SSC. And now I want to try and wrap elastic … so … wait. 🙂

We tried Manduca and Kokadi (which is brilliant, I swear) but I will write more about them after I purchase one.

Both are designed for babies to toddlers and older, highly resistant yet friendly.

6. Mei Tai, Hop Tye, Tye Wrap

I cannot wait to try on them. There seems to be a successful combination between a wrap material and the comfort that a SSC offers. Most use  itfrom the age of four months, but some you could use for small babies also. When I try one I will add new information about them.How to recognize a system of ergonomic behavior?

– Ensure effective support legs, soft material being carried from one knee to the other in principle, ensuring physiological position of frog, M
– Behind it is soft and molds to the physiological transformation of the spine, from C till shape S.
– For newborns and small babies who do not keep well head, the system provides additional support
– The system adapts child sizes (from small to large)
– Child system keeps the position it normally has in your arms

Why should we wear our babies:

Babywearing positively influences the overall development of the baby.

Those who are afraid of spinal injury or difficulty breathing fears find out that their fears were unfounded. It’s true that if one system is not suitable for ergonomic use or the proper baby age can cause some problems. Therefore they must be tested, preferably with all the baby at specialized shops where you can be advised by babywearing specialists.

This type of behavior is like “wearing” the baby in the womb (offering comfort, warmth, safety). Nothing is too tight or too loose. In the same way that the mother’ s walking during pregnancy did not affect child column,  so wearing a wearing ergonomic system will not adversely affect his spine.

Wearing uniform system supports the child’s body.

The child wore acquires more power (development stato-motor, skills labyrinth – balance), better development of the nervous system (coordination, awareness sensory and digestion), a psychological development more harmonious (confidence, frustration tolerance, trust creativity) and a better social skills (ability to integrate).

 Child wearing advantages:

– Baby feels the heat of her mother / father

– Feels the heartbeat of these

– Is aware of their body odor

– Feels and hears the voice (having the ear on the chest of the wearer)

– Is fully embraced and so feels safe

– Can burp easily (without vomiting)

– His digestion is stimulated (by massaging the stomach)

– Babies who are close to big people can better study the facial expressions, they learn faster the language and body language.

– Child learns to socialize much faster

Mother’s oxytocin levels increase due to physical contact with the infant. Helps strengthen the connection and decreases the effects of maternal postpartum depression if it exists. If the father carries the baby, it also has many benefits for the development of paternal bond.

Wearing child (Babywearing) has existed for centuries and it seems to work. I wear appreciate what systems?

Which is your favorite system for babywearing and why?