1753 Views |  Like

In inima lui Batur (Scrisori din Bali)

Nu mi-am propus inainte de a ajunge in vacanta sa urc pe munte. Desi iubesc urcusul m-am gandit sa imi dedic zilele libere altor activitati.

Catalina_Grama_Bali (3)
Cand am pornit discutia despre vulcan cu gasca mea nu am fost nici macar atunci foarte convinsa, mai ales ca nu eram echipata corespunzator.

Catalina_Grama_Bali (1)Cu toate acestea am spus DA.

Catalina_Grama_Bali (2)

Prima intalnire cu Batur a fost de la distanta. I-am admirat splendoarea sub un cer ce parea pictat in cele mai albastre acuarele si am oftat incet emotionata; natura scoate intotdeauna din maneca cele mai spectaculoase culori si peisaje. Dupa ce am batut palma cu un ghid ( nu va sfatuiesc sa incercati sa urcati altfel) am ajuns la locul unde incepea traseul.

Catalina_Grama_Bali (4)

Eu in sneakersii mei Nike de vacanta si restul incaltati corespunzator.

Catalina_Grama_Bali (5)
Urcusul a inceput domol si nu parea a fi dificil. Pana la jumatate am urcat cum am urcat ( Batur are o inaltime de 1717m) apoi insa totul a devenit anevoios. Pe langa aglomerarea de bucati imbracate in sulf care nu erau deloc placute pasului, panta a devenit din ce in ce mai abrupta si neprietenoasa. Privelistea insa a meritat tot efortul. Am fotografiat lacul de la poalele vulcanului pe masura ce am urcat ca sa vedeti prin ochii mei cum arata totul de acolo.

Catalina_Grama_Bali (9)
Ajunsi langa crater am avut parte de o alta surpriza: langa un adapost improvizat pentru popas ne asteptau suspicioase cateva maimute. Nu intalnisem pana atunci maimute agresive in libertate insa ceva in privirea lor mi-a spus sa pastrez distanta. Ne-au insotit pana in locul unde Merta, ghidul nostru, ne-a pregatit pranzul in aburii fierbinti ai vulcanului : oua fierte si banane coapte.

Catalina_Grama_Bali (6)
Am trait acolo o senzatie incredibila. Am atins pamantul langa locul de unde ieseau aburii si am avut sentimentul ca muntele respira.

Catalina_Grama_Bali (7)
Maimutele ne-au oferit un spectacol pe cinste in timpul mesei mai ales ca am impartit cu ele cu si fara voia noastra pranzul.:) In craterul vulcanului traiesc cateva sute de maimute care mai ies din cand in cand pentru a se indestula cu ceea ce sterpelesc de la turistii mai putini vigilenti. Eu am impartit frateste cu ele o banana insa tot au reusit sa fuga cu un ou.

Catalina_Grama_Bali (16)
Drumul a continuat apoi de jur imprejurul craterului oferindu-ne peisaje incredibile dupa ce norii si-au desfacut perdeaua gri. O vale pe jumatate verde pe jumatate neagra – ramasite ale ultimei eruptii. E impresionant sa intuiesti de sus drumul lavei incinse.

Catalina_Grama_Bali (11)

Te gandesti la tot felul de lucruri spectaculoase si in acelasi timp teribil de inspaimaintatoare. Merta mi-a imprumutat toiagul lui dupa ce am alunecat puternic pe o portiune de nisip de lava.

Catalina_Grama_Bali (14)

Transformata intr-un mic Moise al inaltimilor m-am gandit cat de important e sa-ti invingi temerile si sa continui drumul. Am privit urcatul pe munte ca pe o metafora a trecerii noastre prin viata si m-am simtit mai aproape de cer.

Catalina_Grama_Bali (17)
Baietii hotarasc sa mergem sa vedem o pestera. Aflam despre ea ca e sfanta ca si apa care picura de pe stalactitele ei tacute. Dupa zecile de ofrande care au avut loc acolo ne putem da seama ca de curand a avut loc un ritual. Ne petrecem 5 minute in liniste si meditatie aici in sufletul sfant al vulcanului. Ma bucur cu ochii inchisi de energia buna a locului si ma gandesc ca cele mai frumoase lucruri in viata au legatura cu natura si naturalul.

Catalina_Grama_Bali (26)
Ajungem la ultima noastra oprire acolo unde privelistea este feerica: lacul pe care l-am tot vazut pe masura ce am urcat are acum reflexe de turcoaz si verde ca o turmalina. Iarba si padurea par decupate dintr-o carte de povesti a copilariei mele si de jur imprejur e pace.
O catelusa slaba cu blanita monocroma apare de nicaieri. Merta ne spune ca il asteapta de fiecare data in acelasi loc cand coboara de pe munte – chiar si cainii sunt sufletisti in Bali.

Catalina_Grama_Bali (14)
Ajungem la picioarele impresionantului vulcan pe care tocmai l-am descoperit si il privesc zambind ; am fost pana in inima lui Batur si inapoi, asadar, nimic nu e imposibil.

Catalina_Grama_Bali (28)
Merta ne invita la masa. Cinam impreuna cu el, copiii sau si cu Nen-gha, soferul si primul nostru prieten balinez. Langa terasa unde cinam e un camp imens de ceapa verde. Ni se face pofta si cerem cateva fire. Merta si Nen-gha ne privesc siderati:” No, you can’t eat like this! You have to cook first”.

Catalina_Grama_Bali (8)

Le explic cum noi mancam ceapa uneori ca atare cu sare, rosii, branza. Musc din firul verde cu gust de vara sub privirile nedumerite ale noilor nostri prieteni. In cele din urma ii conving si le place. Imi spun ca nu s-au gandit niciodata sa o manance asa. Rad in hohote si ma gandesc cat de surprinzatoare e viata: a trebuit sa venim noi din cealalta parte a lumii pentru ca ei sa manance ceapa fara sa o gateasca. Uite asa am asezat un steag imaginar undeva in mijlocul lui Bali; drept rasplata Bali a sadit un zambet in inima noastra.

Catalina_Grama_Bali (9)

 

Catalina_Grama_Bali (14)

 

Catalina_Grama_Bali (23)

 

Catalina_Grama_Bali (30)