3042 Views |  Like

Fir cu fir (Scrisori din Bali)

Astazi e cald. Dupa ploaia de ieri, arsi de soare si destul de obositi din cauza diferentei de fus orar avem in masina totusi o atmosfera vesela.

Orezarii 13

Se spun bancuri, se canta “Speedy Gonzales” si toata lumea e bine dispusa. Mergem sa vedem templul Tanah Lot despre care am citit numai lucruri frumoase. Imaginile pe internet sunt superbe si abia astept sa ajungem acolo.

IMG_2073

Orezarii 12

“Am senzatia ca vom sta numai in masina in calatoria asta”, spune cineva si zambim toti. Nu poti vedea Bali fara sa il strabati dintr-un capat in altul si stim cu totii asta.

Vedem pe stanga verdele crud al unui camp intins de orez. Oprim sa facem cateva poze. Nu ne putem abtine sa imortalizam imaginile cu care ne umplem sufletele in fiecare zi. Traim o insiruire continua de culoare, un spectacol pe care vrem sa il privim peste ani nu numai cu ochii mintii ci si prin intermediul fotografiilor pe care le vom colectiona pentru multi ani cand ne vom trai altfel amintirile.

Orezarii 23

Campurile de orez mediteaza linistite sub soare. Au spiritul verde crud si par invesmantate in liniste.
Orezul se cultiva cu multa truda de doua ori pe an.

Orezarii 14

Orezarii 15

E multa migala sa plantezi un camp de orez. Cred ca e un exercitiu de rabdare teribil. Femeile care ne zambesc de sub palariile ascutite de paie stiu asta. Sa plantezi fir cu fir comoara verde nu e deloc simplu. Stau ore in sir cu picioarele in noroi si au pielea ca abanosul din cauza soarelui.

Orezarii 16

Silueta turcoaz proiectata pe verdele crud ma face sa imi doresc sa ma apropii cu camera din ce in ce mai mult. Cromatica e splendida si femeia zambeste cand ii cer permisiunea sa o fotografiez.

Orezarii 17

Privesc si prin ochiul camerei fiecare detaliu si realizez ce destin incredibil de greu au aceste femei ce se considera de fapt norocoase pentru ca au de lucru.

Orezarii 18

Orezarii 19

Orezarii 20

Orezarii 21

IMG_2089

Orezarii 22

Ne luam la revedere si mergem mai departe.
Mergem si vedem Tanah Lot si Ulun Danu Beratan despre care o sa va povestesc intr-o scrisoare din Bali dedicata templelor.

Orezarii 1

Orezarii 2

Intr-o alta zi am vazut terasele de orez si m-am gandit ca e mai potrivit sa vi le arat tot acum.

Orezarii 3

Orezarii 4

Orezarii 9

Peisajul mi s-a parut cu adevarat splendid si calm. Era acolo si un restaurant asezat pe diferite nivele, la fel ca orezul.
Mi-ar fi placut sa petrecem si mai mult timp acolo pentru ca aveau o muzica linistitoare pe care doi tineri o cantau la un instrument special ce mi-a adus aminte de tambalul nostru.
Dar… Cate nu sunt de facut in Bali! Probabil ca ai nevoie de cateva luni bune pentru o calatorie in care sa intalnesti totul.
In orice caz, daca ajungeti in Bali, orezariile sunt un punct ce trebuie neaparat bifat. Si daca ajungeti acolo, nu uitati sa trimiteti un gand bun catre Dewi Sri, Zeita Orezului.

Orezarii 7
Balinezii cred ca zeita traieste in fiecare fir de orez si de aceea, cand se strange recolta, femeile balineze ascund in palma un cutit curbat cu care taie firele rand pe rand, fara graba, ca sa nu o sperie pe Dewi.
Exista o multime de terase de orez spectaculose de vizitat cu o vedere superba. Cele mai cunoscute dintre ele sunt cele de la Tegallalang, la doar 7 km de Ubud, terasele din Jataluwih sau Belimbing.

IMG_1990

IMG_1991

Eu una as planta orez in spatele casei mele daca acest lucru ar fi posibil.:)

Orezarii 10

Poze :Canon G7X