1315 Views |  Like

Deficitul de hormon de creștere

Copilul tău e minunat, e inteligent, e inventiv, efervescent, adorabil! Știi oare însă dacă are înălțimea potrivită?
SANDOZ
 Mai țineți minte când eram mici și părinții sau bunicii ne măsurau lângă tocul ușii? Făceau un semn în dreptul măsurătorii și treceau data, sau vârsta.
Au trecut mulți ani de atunci, însă țin minte că ai mei erau preocupați de înălțimea mea. Eram mărunțică, printre cele mai mici din clasă, si eram mereu măsurată când mergeam la doctor cu mama și tata. Îmi amintesc și acum cântarul pe care mă cântărea doctorul când mergeam la control și instrumentul acela pentru măsurare înalt, pe care nu l-am mai întâlnit des de atunci. Din câte imi amintesc exista unul și in cabinetul de la grădiniță și în cel de la școală.
După cum vă spuneam eram mărunțică și stiu că inclusiv in adolescență si până tarziu am avut porecla “Pitica”. Nu era o porecla pe care să o îndrăgesc prea tare, însă era a mea și mă obișnuisem cu ea. Îmi amintesc însă cum mă simțeam când mi se spunea așa: mă simțeam diferită.
De ce vă spun toate lucrurile acestea? Pentru că vreau să aduc in discuție un lucru foarte important și anume rolul hormonului de creștere în viețile copiilor noștri.
Am stat de vorbă cu doamna doctor Raluca Pop, medic endocrinolog, care mi-a vorbit pe ințelesul meu și al nostru, al tuturor cred eu, despre deficitul de hormon de creștere. Depistat  la timp el poate fi corectat printr-un tratament adecvat. În caz contrar, poate afecta sănătatea fizică și emoțională a unui copil pentru totdeauna.
Mi-am reamintit despre importanța banalei măsuratori pe care parinții mei o făceau când eram mică. În plus există și un alt semnal de alarmă care ar trebui să ne atragă atenția, și anume faptul că la copilul care are deficit de creștere nu se schimbă mărimea pentru haine și încălțăminte la o perioadă de timp de 6 luni.
Importanța vitaminei D nu este de neglijat de asemenea. Despre toate lucurile care ar trebui să ne preocupe și despre tot ceea ce avem de făcut în privința acestora, am discutat pe îndelete cu doamna doctor Raluca Pop, endocrinolog. Sper să fie și pentru voi o discuție la fel de revelatoare cum a fost și pentru mine.
 https://we.tl/Dx7BrpVtF1