3930 Views |  Like

Copii singuri acasa

Singuri acasa… M-am gandit mult pana am inceput sa scriu acest articol si am hotarat ca il voi scrie atunci cand sufletul imi va dicta cea mai buna cale pentru a face asta.

Singuri acasa este si unul dintre filmele de animatie favorite ale baietelului meu. In acest articol insa subiectul este de o realitate care ne izbeste puternic inimile.

Potrivit ONU, 3,4 milioane de români au ales, în ultimii 10 ani, să trăiască în alte țări. Multi dintre aceștia sunt părinți care au plecat în căutarea unei vieți mai bune pentru familia lor.

Însă, realitatea tristă este că, în urma lor, rămân copii care nu mai au bucuria de a petrece timp de calitate împreună cu părinții lor. Acestora le lipsește până și cea mai importantă ocazie de socializare în familie: mâncatul împreună, cu mâncare bună făcută în casă și cu arome care rămân mereu speciale.

Îmi amintesc ca am urmarit un film documentar romanesc care expunea intr-un mod foarte direct si sensibil aceasta realitate. In documentar parintii pleaca intr-o tara straina ca sa poata construi o casa mai mare pentru familia lor. Copiii, doua surori, raman cu bunicii, oameni foarte simpli si de o varsta inaintata, intr-o camaruta modesta. Povestesc despre cum isi doresc sa ii stranga mama lor in brate insa acest lucru nu mai este posibil. Trec anii. Se ridica cateva ziduri in perimetrul unde urma sa fie casa. Fetitele cresc si le vedem cum se joaca printre ziduri. Traiesc in aceeasi camaruta modesta iar bunica a imbatranit si mai mult. Parintii inca nu s-au intors acasa. In locul imbratisarilor, a vorbelor de incurajare si a fiecarui gest parintesc care conteaza, fetele primesc abtipilduri, haine, plusuri si asa mai departe. Si promisiunea ca parintii se vor intoarce candva acasa.

Exista nenumarate astfel de cazuri. Si oricare dintre ele poate fi subiectul unui film documentar, atat de tare impresioneaza fiecare caz in parte. Povestile copiilor singuri acasa care cer ajutorul organizatiei Salvati Copiii sunt diferite, insa la fel de emotionante si uneori sfasietoare. Copii care nu inteleg de ce sunt privati de dragostea parinteasca, adolescenti care devin rebeli, suflete care cauta ceva ce nu vor avea niciodata sau uneori prea tarziu: apropierea de mama si tatal lor. Ideea unui camin adevarat. Traiul in sanul unei familii. Toate aceste povesti au aceeasi morala: copiii au mai multa nevoie de iubire si de atentie decat de orice altceva. Orice ar insemna acel altceva.

Am avut o perioada in anii mei incarcati de televiziune in care filmam foarte mult. Il aveam doar pe Achim atunci, eram o mama singura, si imi amintesc cat de suparat era pentru ca filmam pentru o emisiune, un film care dura zile si saptamani intregi si asa mai departe. I-am explicat ca mami e actrita si ca asta este meseria mea, si ca banutii pe care ii castig ne ajuta sa cumparam jucarii, haine, mancare si asa mai departe. Achim mi-a spus atunci ca renunta la toate jucariile si ca nu isi mai doreste nimic niciodata: numai sa stau cu el acasa.

00c43a3b-a8f3-433d-9eec-f44218afae28

Bunicii oricat de adorati ar fi, nu pot tine loc de mama sau de tata. Asa a fost si va fi intotdeauna pentru oricare dintre noi. Parintii au o importanta majora in dezvoltarea emotionala si pregatirea pentru viata a copiilor lor. Evident ca exista tot felul de tragedii… Insa atunci cand nu este cazul se pare ca se nasc de fapt altele.

Cei din programul Copii singuri acasa au atatea povesti de viata incat nu iti vine sa crezi uneori ca inca mai pot fi copii. Datorita comunitatii Impreuna acasa sustinuta de Salvati copiii Romania si Delikat putem sa facem si noi ceva ca sa ii ajutam pe acesti copii.

Daca simtiti si doriti sa faceti asta ii puteti ajuta cu orice donatie aici: https://www.impreunaacasa.ro/ Nu ii putem judeca pe parintii care fac astfel de alegeri. In cea mai mare parte din cazuri cu siguranta ca o alta alegere i-ar fi costat probabil la fel de mult.

Sunt parinti pe lumea asta capabili de orice tip de sacrificiu pentru ca ei cred ca vor oferi o viata mai buna copiilor lor. E o tema de dezbatere mare, insa cei care au cel mai mult de suferit sunt tot copiii.

Adultii pot alege o cale atat pentru ei cat si pentru copiii lor. Copiii care raman singuri acasa nu pot alege. Ei raman si atat.

 

Tags

#coconut #onu