2241 Views |  Like

Hotomane nu fura!

IMG_2184

Nu stiu altii cum au crescut, insa pe mine ai mei nu ma lasau nici macar sa merg cu copiii la furat de cirese. Se mergea la furat de cirese in centrala (acolo era ciresul, ce sa-i faci) si mi se parea o aventura in toata regula mai ales ca eu am fost baietoasa de mica. Insa nu mergeam. Am ascultat si inteles in cele din urma ca toata adrenalina aia nu avea niciun sens atata timp cat altcineva era trist ca i-ai luat ceva.

IMG_2198
Apoi erau desenele cu Tom si Jerry. Oricat de simpatic era soricelul tot isi primea pedeapsa atunci cand poftea la cascavalul altuia.
Nu stiu ce repere au avut in copilarie mai marii tarii insa cu siguranta nu s-au uitat prea mult la desene animate. Si probabil conversau cu parintii pe cu totul alte teme. Nu-mi plac cuvintele grele si jignirile si nu le folosesc oricat de tare ma atinge ceva, insa ironia fina si simtul umorului sunt de multe ori doua scuturi extrem de folositoare.

IMG_2193
Ieri am fost la Protestul Copiilor si am citit cu atentie pancartele. Parintii au venit cu tot felul de idei amuzante pentru a exprima punctul de vedere al copiilor asa cum si l-au imaginat ei. Si adevarul unora dintre ele m-a facut sa zambesc amar.

IMG_2199

IMG_2200

O mamica tanara mi-a spus ca a venit cu fetita de la Timisoara ca sa participe si ele la aceasta miscare. Iar o fetita cu gropite scanda cu o voce de clopotel: “Hotomane nu fura!” Pentru cei ce nu se uita la desene animate in fiecare zi ( eu fac asta cu baietelul meu:) trebuie sa va spun ca asta e cea mai repetata idee in “Dora si prietenii ei”, idee care il amuza tare si pe Achim de fiecare data. Copiii din desenul animat ii semnaleaza de fiecare data personajului vulpe ca nu e bine sa furi. Si desi vulpea are hotia in sange isi pune o labuta la frunte, zice de fiecare data cu regret “Vai de mine!”, insa se conformeaza. Semn ca e bine sa te uiti la desene animate. Si ca toti copiii nostri inteleg de la cea mai mica varsta ca nu e bine sa furi sa incurajezi hotia sau sa faci alte lucruri in neregula.

IMG_2211
Lucrurile stau la fel se pare la fiecare varsta… Sper ca vulpoii sa strige si in cazul nostru cu regret “vai de mine”, mai ales dupa iesirea de diseara, si sa faca ce se cuvine.

IMG_2205

IMG_2186

IMG_2192
Trebuie sa adaug ca la acest protest copiii nu au fost tinuti in frig sau in conditii nepotrivite. Era cald afara, semn frumos de la Cel de sus. S-a creat o atmosfera de parc si se desena pe asfalt cu creta colorata sau se jucau cu baloane. Dintre copii, cei mai mari intelegeau exact de ce prezenta lor era importanta . O fetita de sapte ani a urmarit stirile zi de zi si parintii ei mi-au spus ca ea a ales ce sa scrie pe pancarta. Si ca i-a convins sa iasa din casa.

IMG_2203
Asadar, dincolo de legi sau alte interese, simtul corect al unui cetatean si dorinta sa de a se exprima  atunci cand se simte nedreptatit nu pot fi negate, chiar daca acesta are numai sapte ani, pistrui si codite.

IMG_2195

P.S: Zora a fost cea mai mica protestatara din piata. Si da, suntem mandri ca am fost acolo cu ea.

IMG_2228